Gaziantep’te 360 mobilya üreticisini tek bir çatı altında toplayacak Oğuzeli Mobilya Kenti projesi, kadın girişimiyle hayata geçiriliyor. 130 hektarlık bir alanda yükselen proje kapsamında, ilk etapta 78 fabrika, 50 atölye ve üreticilerin pazarlama gücünü artıracak bir mobilya AVM inşa edilecek. 1,5 yıl sürecek bu inşaat süreci tamamlandığında, Gaziantep’in mobilya sektörü küresel pazarlara daha güçlü bir şekilde açılacak.
Gaziantep, Mobilya Üretim Üssü Oluyor
Oğuzeli Mobilya Kent Kooperatif Başkanı Pınar Tümüklü, projenin Gaziantep’i bir mobilya üretim merkezi haline getireceğini belirterek, şunları söyledi:
"Gaziantep’teki mobilya üreticileri, özellikle klasik oda grupları, mutfak, dekoratif mobilya ve ofis mobilyaları alanında geniş bir üretim kapasitesine sahip. Ancak firmalar şehrin farklı bölgelerine dağılmış durumda ve bu da sektörel birlikteliğin önüne geçiyor. Oğuzeli Mobilya Kenti ile 360 üreticiyi tek merkezde toplayarak küresel markalaşmalarını destekleyeceğiz."
Suriye Pazarına Açılan Kapı
Oğuzeli Mobilya Kenti’nin, Karkamış sınır kapısına sadece 30 kilometre mesafede olduğunu vurgulayan Tümüklü, bu konumun Suriye pazarına erişimi kolaylaştıracağını dile getirdi.
"Şu anda altyapı çalışmalarında sona yaklaştık ve 4 ay içinde tamamlamayı planlıyoruz. İlk etapta 120 bin metrekare kapalı alan inşa edilecek. 2027’nin ilk çeyreğinde üretim tesislerini firmalara teslim etmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, üreticilerin ürünlerini sergileyebileceği 60 bin metrekare kapalı alana sahip 3 katlı bir mobilya AVM inşa ediyoruz. Bu AVM, sosyal ve ticari olanaklarıyla diğer mobilya AVM’lerinden farklı olacak. Şu anda birçok ulusal ve uluslararası mobilya markası burada mağaza ve depo açmak için talepte bulunuyor. Gaziantep Havalimanı’na 5 kilometre mesafede yer alması sayesinde, ihracat müşterileri bölgeye kolayca ulaşarak ticari görüşmeler yapabilecek."
Ar-Ge ve Tasarım Merkeziyle Markalaşma Desteği
Oğuzeli Mobilya Kenti sadece üretim odaklı değil, Ar-Ge ve tasarım merkezi ile de firmaların küresel markalaşmasına destek olacak.
"Gaziantep, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’ndeki mobilyacılar için Orta Doğu pazarına açılan bir kapı olacak. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, 2024 yılında Gaziantep 484,6 milyon dolar, Mardin 140,2 milyon dolar, Kahramanmaraş 86 milyon dolar ve Şanlıurfa 24,9 milyon dolar mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı gerçekleştirdi. Bölgemize bir teknik lise kurarak, sektörün nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz. Ar-Ge ve tasarım gücünü artıran firmalar, ihracattaki rekabet güçlerini yükselterek Türkiye’nin küresel ihracat oyuncuları arasına katılacak."
Oğuzeli Mobilya Kenti, hem Gaziantep’in hem de bölgenin mobilya sektöründe daha güçlü bir konuma gelmesini sağlayacak büyük bir dönüşüm projesi olarak dikkat çekiyor.