Türkiye’nin mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektöründe ağustos ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,6 azalarak 666 milyon 177 bin dolara kadar geriledi. Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) ise ağustos ayında yüzde 2,7’lik bir artışla 72 milyon 866 bin dolarlık ihracat meydana getirdi.
2024’ün ilk 8 ayında, Türkiye genelinde sektör ihracatı yüzde 1,8 azalarak 5 milyar 168 milyon 790 bin dolara kadar gerilerken, AKAMİB aynı dönemde yüzde 0,9 artışla 566 milyon 988 bin dolar ihracat geliri elde ettiğini belirtti.
Filistin’e İhracatta Büyük Artış
Ağustos ayında Türkiye’nin mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektöründeki en başarılı ihracat pazarları Irak, Birleşik Krallık, Libya, ABD ve Almanya oldu. Libya’ya yüzde 60, Birleşik Krallık’a ise yüzde 27 oranında ihracat artışı ile dikkat çekti. AKAMİB’in ağustos ayı ihracatında ise ilk sırada Irak yer aldı, onu Romanya, Almanya, Libya ve Fransa takip etti. Filistin’e yapılan ihracatta yüzde 2334, Gürcistan’a yüzde 96 ve Romanya’ya yüzde 40’lık bir artış kaydedildi.
Yüksek Girdi Maliyetleri İhracatın Değerini Düşürdü
Ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendiren AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, fiyat rekabetindeki avantajın kaybedilmesi nedeniyle ihracat hedeflerinin gerisinde kaldıklarını dile getirdi. Son 1,5 yılda kur, faiz ve enflasyon dengesinin ihracat aleyhine geliştiğini vurgulayan Kılıçer, “Enflasyonla mücadele kapsamında kurun baskılanması fiyat rekabetimizi olumsuz etkiledi ve rakip ülkelerle rekabet etmek zorlaştı. İlk 8 ayda miktar olarak ihracatımız yüzde 7,2 artsa da, değer bazında yüzde 1,78’lik bir düşüş yaşadık. Siparişlerde yüksek fiyat veremedik, düşük fiyatlara razı olduk. Bu süreçte firmalarımız büyük çaba gösteriyor, ancak ihracatçıların desteklenmesi gerekiyor. Aksi takdirde müşteri kayıpları artacaktır. Destek verilirse tekrar pozitif sonuçlar elde edebiliriz” şeklinde konuştu.