Türk Mobilya Sektöründen Fas ve Hindistan'a İhracat Atağı

Türk Mobilya Sektöründen Fas ve Hindistan'a İhracat Atağı

Türk mobilya sektörü, son 22 yılda dünya sıralamasında 15 basamak yükselerek 8. sıraya yerleşti ve küresel pazarda daha da büyümeyi amaçlıyor. Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Ekim 2024'te Fas'a ve Kasım 2024'te Hindistan'a düzenleyeceği ticaret heyetleriyle ihracat alanındaki gücünü artırmayı hedefliyor. Fas'a yapılan yıllık mobilya ihracatını yüzde 25'e kadar çıkarmayı hedefleyen Türk firmaları, Hindistan pazarında ise orta vadede 100 milyon dolarlık ihracat seviyesine ulaşmayı planlıyor.

Fas Pazarı Hedefte

Türk mobilya sektörü, Fas’a olan ihracatını son 5 yılda iki katına çıkararak 52 milyon dolardan 105 milyon dolara kadar yükseltti. Fas'ın yıllık 700 milyon dolarlık mobilya ithalatında yüzde 15'lik bir paya sahip olan Türk mobilya ihracatçıları, Çin'in bu pazardaki liderliğini geçerek en büyük tedarikçi olmayı amaçlıyor. Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, 7-11 Ekim 2024 tarihlerinde Fas’a düzenlenecek "Mobilya Ticaret Heyeti" ile yeni iş birlikleri kurarak bu hedefe bir adım daha yaklaşmayı amaçladıklarını belirtti.

Hindistan’da Büyük Potansiyel

Kasım ayında Hindistan’a yapılacak ticaret heyetinin ayrıntılarını paylaşan Birlik Başkan Yardımcısı Hikmet Güngör, Hindistan’daki büyüyen orta sınıf ve kentleşme sürecinin Türk mobilyaları için önemli bir fırsat sunduğunu vurguladı. 2020 yılında 7,7 milyon dolar olan Hindistan’a mobilya ihracatı, 2023 yılında 17 milyon dolara yükseldi. Türk mobilya sektörü, Hindistan'daki sıcak ve nemli iklim koşullarına uygun, dayanıklı ve estetik mobilyalarla bu pazarda daha fazla pay elde etmeyi amaçlıyor.

Küresel Pazar Hedefleri

Türk mobilya sektörü, dünya genelinde 500 milyar dolarlık mobilya ihracat pazarında daha fazla pay almayı amaçlıyor. 2023 yılında 4,6 milyar dolarlık ihracata ulaşan sektör, daha katma değerli ürünler geliştirerek bu rakamı artırmayı hedefliyor. Birlik, 2025 yılında Nijerya, Senegal, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne yönelik ticaret heyetleri düzenleyecek ve ABD'deki Neocon Show'a Türkiye Milli Katılım Organizasyonu ile yer alarak küresel varlığını güçlendirecek.

Önceki Haber Tepe Home'dan 2024 Sonbahar Dekorasyon Trendleri: İç Mekanlara Sıcak Bir Dokunuş
Sonraki Haber Adana'da Mobilya İmalathanesinde Yangın Çıktı: İş Yeri Küle Döndü
Benzer Haberler