Mobilya Sektörü İhracatta Gücüne Güç Katıyor

Mobilya Sektörü İhracatta Gücüne Güç Katıyor

12 milyar dolarlık iş hacmine ve 5 milyar doların üzerinde ihracat rakamına sahip olan Türkiye mobilya sektörü, uluslararası pazarlarda büyümesini sürdürüyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Ahmet Güleç, "Dış ticaret fazlası veren sektörümüz, fuarlarla ve etkinliklerle ihracat hacmini artırmayı sürdürecek" dedi.

İhracatta Büyük Başarı

Mobilya sektörü, 12 milyar dolara yakın toplam üretim değerinin 5 milyar dolardan fazlasını 200’e yakın ülkeye ihraç ediyor. 2003 yılında 400 milyon dolar olan mobilya ihracatı, 2023 yılında 5,1 milyar doları aştı. Türkiye, dünya ihracat sıralamasında 37’nci sıradan 7’nci sıraya kadar yükseldi. Yüzde 80 yerlilik oranına sahip olan sektör, sürekli dış ticaret fazlası veriyor. Ahmet Güleç, "2003 yılından bu yana sektördeki birikimli dış ticaret fazlası 35 milyar dolara ulaştı" dedi.

Üretim ve İstihdamda Güçlü Yapı

Türkiye’de mobilya üretimi İstanbul, İnegöl, Kayseri, İzmir ve Ankara gibi bölgelerde yoğunlaşmış durumda. TÜİK verilerine göre, 45 bin 277 üreticiye sahip olan sektör, imalat sanayi işletmeleri içinde yüzde 9,8 paya sahip. Mobilya sektörü, imalat sanayide çalışan insanların yüzde 5’ini istihdam ediyor ve toplamda yaklaşık 500 bin kişiye iş imkânı sunuyor.

Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı ve Yeni Etkinlikler

Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı (IIFF), dünyanın üçüncü büyük mobilya organizasyonu ve Avrupa’nın en büyük sektörel etkinliği olarak dikkatleri üzerine çekiyor. 2024 yılında düzenlenen fuar, 150’den fazla ülkeden 25 bini yabancı olmak üzere 144 bin 196 ziyaretçiyi ağırladı.

MOSFED (Mobilya Dernekleri Federasyonu), yeni bir etkinlik olan Furnishings & Design Istanbul (FDI) ile sektörde bazı yenilikçi adımlar atmaya hazırlanıyor. Ahmet Güleç, "19-21 Eylül’de İstanbul Fuar Merkezi’nde ilk kez düzenlenecek olan bu etkinlik, tasarım, yaratıcılık ve yenilik odağında sektöre büyük katkı sağlayacak" dedi.

Türkiye mobilya sektörü, ihracatını artırmak ve uluslararası pazarda daha da büyümek için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Fuarlar ve yeni etkinliklerle sektördeki yenilikçi adımlar, Türkiye’nin mobilya ihracatında daha da ileriye gitmesini sağlayacak.

Önceki Haber Mobilya Sektöründe Sürdürülebilirlik Hamlesi: Geleceğe Yatırım
Sonraki Haber Rani Mobilya'dan Dev Yatırım: Mustafakemalpaşa'da Yeni Fabrika İnşaatı Başladı
Benzer Haberler