Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, Türk mobilya sektörünün tüm zorluklara rağmen ihracat gücünü artırmaya devam ettiğini belirterek, “Geçen hafta Milano’daydık, ondan önce Çin’deydik, önümüzdeki hafta ABD’de olacağız” açıklamasında bulundu. İnegöl’de katıldığı bir fuarda konuşan Güleç, sektörün küresel rekabetteki kararlılığını ve büyüme hedeflerini vurguladı.
213 Ülkeye İhracat, 20 Bin Doğrudan İhracatçı
Türkiye’de 45 bin mobilya üreticisinin bulunduğunu ve bunlardan 20 bininin doğrudan ihracat yaptığını aktaran Güleç, Türk mobilyasının bugün 213 ülke, özerk ve serbest bölgeye ulaştığını söyledi. Irak, Almanya ve ABD gibi ülkeler sektörün önde gelen pazarları arasında bulunuyor.
Hedef: 2030’da 12 Milyar Dolarlık İhracat
Güleç, Türkiye’nin halihazırda dünyanın 7. büyük mobilya ihracatçısı olduğunu belirterek, "Geçen yıl 4,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl hedefimiz 5 milyar doların üzerine çıkmak. 2030 hedefimiz ise 12 milyar dolarlık ihracat" dedi. Türkiye’nin mobilya alanında fason üretici olmadığını vurgulayan Güleç, “Kendi markalarımızla dünya pazarındayız. Artık bir mobilya tasarım ülkesiyiz” ifadelerini kullandı.
Dünyanın Her Yerinde Türk Mobilya Mağazaları
Güleç, Türk mobilya markalarının artık dünyanın dört bir yanında mağaza açtığını, bayi ağı kurduğunu belirterek, "Kısa sürede dünyadaki ilk 5 mobilya ihracatçısı arasında yer almayı hedefliyoruz. Çin, Vietnam, Polonya, Almanya ve İtalya gibi ülkelerle rekabet edecek potansiyele sahibiz" diye konuştu.
Türkiye İhracatta Payını Katladı
2000’li yıllarda dünya mobilya ticaretinden yüzde 0,5 pay alan Türkiye’nin bugün bu oranı yüzde 2’ye çıkardığını söyleyen Güleç, "Ülke ihracatı içindeki mobilya payımız da yüzde 0,7’den yüzde 2’ye yükseldi" dedi.
40 Milyar Dolarlık Dış Ticaret Fazlası
Sektörün son 20 yılda ithalatı azaltarak ihracata yöneldiğini belirten Güleç, toplamda 40 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdiklerini kaydetti. Türk mobilyasının yüzde 50’si Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ediliyor. ABD’de ise 2030 yılı için 1 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunuyor.
Afrika ve Asya Pazarları Radar Altında
ABD odaklı büyüme hedeflerine rağmen Afrika ve Asya gibi yükselen pazarlara da özel önem verdiklerini söyleyen Güleç, sektörün çeşitlilik açısından dünyada 4. sırada yer aldığını ve metal, plastik, ahşap, deri gibi çok sayıda malzemeyle üretim yapıldığını dile getirdi.
Rekabet Gücü Tasarım ve Teknolojiyle Artıyor
Ham madde maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle rekabette zorlandıklarını ifade eden Güleç, bu durumu tasarım, inovasyon ve pazarlama gücüyle aşmayı hedeflediklerini söyledi. Yapay zeka teknolojisinin pazarlama, tasarım ve ürün uyumluluğu gibi alanlarda kullanılmaya başlandığını da belirten Güleç, Türk mobilyasının küresel ölçekte daha da güçleneceğini sözlerine ekledi.