Mobilya Sektörü Finansman Kriziyle Mücadele Ediyor: 500 Bin Kişinin Geleceği Tehlikede

Mobilya Sektörü Finansman Kriziyle Mücadele Ediyor: 500 Bin Kişinin Geleceği Tehlikede

Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Eskişehir Mobilya Kümesi Başkanı Hakan Korkmaz, Türk mobilya sektörünün sorunlarını ve taleplerini dair değerlendirmelerde bulundu.

Sektörün Ekonomiye Katkısı

Korkmaz, mobilya sektörünün yıllık 12 milyar dolarlık üretim ve 5,2 milyar dolar ihracat ile Türkiye'nin en dinamik sektörlerinden biri olduğuna dikkat çekti. Sektörün kilogram başına ihracat gelirinin ortalama 3,5 dolara kadar ulaştığını belirterek, tasarım ve ürün kalitesiyle katma değerini artırdıklarını belirtti.

Finansmana Erişim Zorlukları

Korkmaz, yüksek maliyetli işletme sermayesi ihtiyaçları ve kredi erişimindeki kısıtlamaların sektörün önündeki en büyük engellerden biri olduğunu ifade etti. Artan faiz oranları ve kredi maliyetlerinin işletmelerin nakit akışını olumsuz etkilediğini belirten Korkmaz, kredi kartı taksitlerindeki sınırlamaların da tüketicilerin alım gücünü azalttığını ve pazarın daralmasına neden olduğuna vurgu yaptı.

İstihdam ve Ekonomik Mücadele

Yaklaşık 45 bin firmanın faaliyet gösterdiği mobilya sektöründe doğrudan 244 bin, dolaylı olarak ise 500 bin kişinin istihdam edildiğini belirten Korkmaz, sektörün hem iç pazardaki hem de uluslararası alandaki dinamiklerle ciddi bir mücadele verdiğini ifade etti. Finansmana erişim sorunları ve dış piyasalardaki değişkenliklerin sektörü derinden etkilediğini de ekledi.

Taksit Sınırlamaları

Kredi kartı taksitlerindeki sınırlamaların tüketicilerin alım gücünü azalttığını ve üreticilerin nakit akışını zorlaştırdığını belirten Korkmaz, bu sınırlamaların gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Kredi kartı taksitlerindeki kısıtlamaların kayıt dışı ekonomiyi de artırdığını vurguladı.

Önceki Haber Zombi Şirketler Konkordato Kuyruğunda
Sonraki Haber Mobilya Sektörü İhracat İçin Destek Bekliyor
Benzer Haberler