Mobilya İmalatı Nace Kodu Nedir?

Mobilya İmalatı Nace Kodu Nedir?

Ev mobilyası üretimindeki genel Nace kodu 31.0.9.05 olup mobilya sektörünü tanımlayan 12 farklı nace kodu vardır.

Mobilya sektöründe yer alan Nace Kodları

31.0.2.01 : Mutfak Mobi̇lyalarinin İmalati
31.0.3.01 : Yatak İmalati (Yatak Destekleri̇, Kauçuk Şi̇şme Yatak Ve Su Yataği Hari̇ç)
31.0.3.02 : Yatak Destekleri̇ni̇n İmalati (Yayli Veya Çeli̇k Tel Ağli Ahşap Veya Metal İskeletler, Ahşap Latali Döşenmi̇ş Somya Bazalari, Somya, Karyola, Vb.)
31.0.9.01 : Mobi̇lyalarin Boyanmasi, Verni̇klenmesi̇, Ci̇lalanmasi Vb. Tamamlayici İşleri̇n Yapilmasi
31.0.9.02 : Sandalyeleri̇n, Koltuklarin Vb. Döşenmesi̇ Gi̇bi̇ Tamamlayici İşleri̇n Yapilmasi (Büro Ve Ev Mobi̇lyalarinin Yeni̇den Kaplanmasi Hari̇ç)
31.0.9.03 : Di̇ki̇ş Maki̇nesi̇, Tv, Bi̇lgi̇sayar, Vb. İçi̇n Dolap, Sehpa, Vb. Mobi̇lyalarin İmalati
31.0.9.04 : Yatak Odasi, Yemek Odasi, Banyo Dolabi, Genç Ve Çocuk Odasi Takimi, Gardirop, Vesti̇yer, Vb. İmalati (Gömme Dolap, Masa, Zi̇gon, Vb. Dahi̇l)
31.0.9.05 : Sandalye, Koltuk, Kanepe, Çekyat, Di̇van, Vb İskeletleri̇ni̇n İmalati (İskeletçi̇ler) (Plasti̇k Olanlar İle Bürolarda Kullanilanlar Hari̇ç)
31.0.9.06 : Park Ve Bahçelerde Kullanilan Bank, Masa, Tabure, Sandalye, Koltuk, Vb. Mobi̇lyalarin İmalati (Plasti̇k Olanlar Hari̇ç)
31.0.9.07 : Ssandalye, Koltuk, Kanepe, Oturma Takimi, Çekyat, Di̇van, Marki̇z, Vb. İmalati (Plasti̇k Olanlar İle Bürolarda Ve Park Ve Bahçelerde Kullanilanlar Hari̇ç)
31.0.9.08 : Plasti̇kten Bank, Masa, Tabure, Sandalye Vb. Mobi̇lyalarin İmalati
47.5.9.03 : Beli̇rli̇ Bi̇r Mala Tahsi̇s Edi̇lmi̇ş Mağazalarda Ev Mobi̇lyalarinin Ve Aksesuarlarinin Perakende Ti̇careti̇ (Baza, Somya, Karyola Dahi̇l, Hasir Ve Sepetçi̇ Söğüdü Gi̇bi̇ Malzemelerden Olanlar Hari̇ç)

Mobilya sektöründe hangi nace kodunu seçmeliyim?

Birden fazla nace kodu bulunduran faaliyet gösteriyorsanız Hem koltuk üretimi hemde mutfak mobilyası yapıyorsanız iki farklı nace kodu arasından birisini ana faaliyet yapmalısınız.
Ana nace kodunu seçerken ticari faaliyette en çok hacim hangisinde ise onu seçmelisiniz. Tabi burada belli dönemlerde devlet teşviği, imtiyazı gibi durumlardan faydalanmanız gerekiyorsa burada bir kosgeb uzmanı veya teşvikler konusunda tecrübeli bir muhasebeci ile durumu görüşmelisiniz.

Nace Kodu Nedir?

Özet olarak NACE Kodları: İşletmeleri Sınıflandırmak ve Ticaret Verilerini Standardize Etmek İçin Hayati Bir Araçtır.

NACE kodları, uluslararası düzeyde işletmeleri sınıflandırmak ve ticaret verilerini standardize etmek amacıyla kullanılan önemli bir araç olarak öne çıkıyor. NACE, "Nomenclature statistique des activités économiques dans la Communauté européenne" (Avrupa Ekonomik Topluluğu'ndaki Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiksel Sınıflandırılması) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır.

Bu sınıflandırma sistemi, çeşitli endüstrilerde faaliyet gösteren işletmeleri belirli bir düzen içinde kategorize ederek uluslararası karşılaştırmaları ve analizleri kolaylaştırır. Her bir işletme, faaliyet alanına göre benzersiz bir NACE kodu ile tanımlanır.

NACE kodları, ekonomik istatistiklerin toplanması, analizi ve raporlanmasında yaygın olarak kullanılır. Bu kodlar, ülkeler arasında ticaretin izlenmesi, sektörel büyüme analizleri ve politika oluşturulması gibi birçok alanda önemli bir rol oynar.

Türkiye'de Ticaret Bakanlığı, NACE kodlarını kullanarak işletmeleri sınıflandırır ve ekonomik faaliyetleri izler. Bu kodlar, iş dünyasına ve hükümetlere belirli sektörlerdeki güçlü ve zayıf yönleri anlama, politika geliştirme ve stratejik planlama konusunda değerli bilgiler sunar.

Sonuç olarak, NACE kodları ekonomik verilerin düzenlenmesi ve analiz edilmesinde kritik bir rol oynar, işletmelerin faaliyetlerini standardize eder ve uluslararası ticaretin etkin bir şekilde takip edilmesine olanak tanır.

Ev mobilyası üreten bir firma iseniz 31.0.9.05 nace kodu ile başlayabilirsiniz. Ama bu konuda muhasebecinizden faaliyet alanınız ve ticaret odası kaydınız ile ilgili doğru bilgiyi alıp ona göre nace kodu belirleyebilirsiniz.

Önceki Haber Portmanto Nedir?
Sonraki Haber Şönil Kumaş Nedir?
Benzer Haberler