BTÜ’den Mobilya Sektörüne Çevre Dostu Malzeme Hamlesi

BTÜ’den Mobilya Sektörüne Çevre Dostu Malzeme Hamlesi

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), mobilya sektörüne yönelik doğal lifler ve biyoplastik içeren çevre dostu alternatif bir malzeme geliştirmek üzere önemli bir adım attı. Masa, sehpa gibi hafif mobilya üst yüzeylerinde ve dekoratif alanlarda kullanılabilecek yeni bir ürün prototipi geliştirildi.

BTÜ’den yapılan açıklamaya göre, Orman Fakültesi Orman Endüstrisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Güntekin yürütücülüğünde hazırlanan "Yarı Piramidal Çekirdekli Sandviç Levha Üretimi" başlıklı proje, TÜBİTAK 1001 Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Yüzde 50 Daha Az Hammaddeyle Sürdürülebilir Üretim

24 ay sürecek proje kapsamında, mobilya sektöründe yaygın olarak kullanılan MDF ve yonga levha gibi ağır malzemelere alternatif olarak, daha hafif, sürdürülebilir ve geri dönüştürülebilir bir ürün geliştirilmesi hedefleniyor. Proje ekibinde ayrıca Doç. Dr. İbrahim Halil Başboğa, Doç. Dr. Çağatay Taşdemir ve Dr. Öğretim Üyesi Mesut Uysal yer alıyor.

“Hafif, Dayanıklı ve Yeşil Alternatif”

Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Güntekin, mobilya sektöründe kullanılan geleneksel malzemelerin yoğunluğunun genellikle 700 kg/m³ civarında olduğunu belirterek, geliştirmeyi planladıkları malzemenin bu oranın yarısı kadar yoğunluğa sahip olacağını ve böylece yüzde 50 daha az hammadde kullanılarak aynı işlevi görecek çevre dostu bir ürün ortaya çıkacağını söyledi.

“Hafiflik gerektiren ama yüksek yüke maruz kalmayan mobilyalar için ideal olacak bu ürünle, doğal kaynakları sorumlu kullanarak sektörümüze ekonomik ve çevresel açıdan sürdürülebilir bir alternatif sunmayı hedefliyoruz.”

Doğal Lif ve Biyobozunur Polimerle Üretilecek

Geliştirilecek malzemenin çekirdek kısmı, doğal lifler ve biyobozunur polimerlerden oluşacak. Böylece ürün, geleneksel malzemelere göre hem daha çevreci olacak hem de yaşam döngüsü boyunca çevresel etkileri minimuma indirecek. Projede yaşam döngüsü analizleri de gerçekleştirilecek.

Bu yenilikçi çalışma, mobilya sektörünün çevre dostu dönüşümüne katkı sağlamayı ve hem yerli hem de uluslararası pazarda rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor.

Önceki Haber İnegöl Mobilyacılarından "Aile Yılı"na Özel İndirim Hazırlığı
Sonraki Haber Mobilya Tercihinde Fonksiyonel ve Akıllı Tasarımlar Öne Çıkıyor
Benzer Haberler