Mobilya ve Yatak Sanayicileri Derneği (MOYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, mobilya sektörünün dünya ihracat sıralamasında ilk 5’e girmeyi hedeflediğini dile getirdi. Doğan, 20 yıl önce 22. sırada olan Türkiye’nin bugün 7. sıraya yükseldiğini belirterek, bu başarıyı daha da ileri taşıyacaklarına inandıklarını ifade etti.
Sakarya’nın Sapanca ilçesinde düzenlenen Mobilya Sektör Zirvesi ve Arama Konferansı’na katılan Doğan, sektörün sürdürülebilir büyüme ve kurumsallaşma yolunda adımlar attığını ifade etti. Türkiye’de tekstilden sonra önemli bir lokomotif sektör olan mobilya, ihracatın ithalatı 6-7 kat aştığı nadir sektörlerden biri olarak ön plana çıkıyor.
İstihdam ve Ekonomiye Katkı
Doğan, Türkiye’de mobilya sektöründe 40 bin 500 üretici olduğunu, perakendecilerle bu sayının 65 bine çıktığını belirtti. Sektörün doğrudan 250 bin kişiye, dolaylı olarak ise 500 binden fazla kişiye istihdam sağladığını ve Türkiye ekonomisine büyük katkı sunduğunu ifade etti.
Ancak, mobilya sektöründe daha fazla firmanın yer alması gerektiğine vurgu yapan Doğan, sektörün kurumsallaşma sürecine daha fazla odaklanması gerektiğine dikkat çekti.
Büyüme Beklentisi ve Zorluklar
Bu yıl, küresel ekonomideki zorluklar nedeniyle özellikle Avrupa’ya yapılan ihracatta sıkıntılar yaşandığını söyleyen Doğan, her yıl dolar bazında yüzde 20 büyüyen sektörde bu yıl büyüme beklenmediğini, ancak bunun geçici bir durum olduğunu ve gelecekte sektörün önünün açık olduğunu ifade etti.
İhracat Rakamları
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı, 2023 yılı ağustos ayında 666 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk 8 ayında toplam ihracat tutarı ise 5,1 milyar doları geçti.
Doğan, mobilya sektöründe KDV indirimi sayesinde kayıt dışı ticaretin azaldığını ve devletin AR-GE ile tasarım desteği verdiğini belirtti. Kalifiye eleman bulma konusunda sıkıntı yaşandığını vurgulayan Doğan, meslek lisesi öğrencilerine iş garantisi verilmesi gerektiğini savundu.